ontvangst energie van de toekomst Flexibele energie en duurzaamheid
Klant & gebruiker: Coöperatief verwarmen Klant & gebruiker: De weg naar energie-neutrale woningen Inspiratiemarkt inspiratiemarkt enpuls.nl flexible-energy.eu
Aanmelden FlexForward Evenement

FlexForward naar het energiesysteem van morgen!

09.15 – 09.30: Opening en welkom

Opening door Henk Visser, Directeur Enpuls

Inleiding door Yvonne Boerakker, Programmadirecteur Smart Buildings en Smart Grids TKI Urban Energy

Terug naar boven

09.30 – 10.10: De energie van de toekomst

De energie-transitie versnelt. Ben je beleidsmedewerker Energie? Architect? Werkzaam in bouw- of installatiebranche, of juist bij een woningcorporatie? Kom naar FlexForward en blijf op de hoogte.

Op FlexForward neemt Frans Rooijers je mee in de energie van de toekomst. Na een introductie over de energietransitie zal hij inzoomen op het warmtevraagstuk. Hoe gaan we ‘na het aardgas’ verwarmen? Groen gas, warmtenetten, (hybride) warmtepompen, of toch anders?

Frans Rooijers is directeur van CE Delft, een onafhankelijk bureau voor onderzoek en advies voor een duurzame samenleving. https://www.cedelft.nl/
Terug naar boven

10.10 – 10.50: Flexibele Energie en duurzaamheid

De energie-transitie versnelt. Wil je weten hoe Flexibele Energie bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening, en waar de kansen liggen? Op FlexForward neemt Bert den Ouden je mee naar de kansen die Energie Flexibiliteit ons biedt. Hoe zorgen we voor open standaarden zodat energiegebruikers de baas blijven in hun leef- en werkomgeving? Hoe helpt flexibele energie in het opvangen van de nieuwe pieken in het net? Wat kan ik als ondernemer doen om in te spelen op flexibele energie?

Bert den Ouden is directeur van Flexiblepower Alliance Network en Managing Director Energy & Sustainability bij Berenschot.
Terug naar boven

11.10 – 11.50: De weg naar energie-neutrale woningenDe Nederlandse huishoudens en MKB-bedrijven worden zich steeds meer bewust van het feit dat we straks op andere manieren onze gebouwen moeten verwarmen. Maar hoe houdt klant grip op zijn leven, keuzes en toekomst? Mensen willen om diverse redenen wel naar duurzamere alternatieven als hybride warmtepompen kijken, maar lopen tegen veel hindernissen op. Financieel, technisch, comfort, planning, advies installatiebranche… Wat kunnen overheden, energie- en verwarmingsbranche doen om deze klantreis te verbeteren en hindernissen weg te nemen? En wat kan de rol van Flexible Energie daarbij betekenen?

Joris Jonker is oprichter van Quby, het bedrijf achter Toon, de slimme thermostaat. In 2016 heeft hij The FCTR E opgericht, waarmee men woningen ‘all-electric’ maakt. Joris zal inzichten delen over hoe klanten en gebruikers de wegen en de hobbels naar een duurzamer verwarmde leefomgeving ervaren, en hoe men barrières weg kan nemen.
Terug naar boven

11.10 – 11.50: Tech & energie: Warmtepompen en energie-flexibiliteitDe rol van warmtepompen in de energievoorziening van woningen wordt steeds belangrijker. Ze bieden flexibiliteit; ze kunnen warmte opslaan in het verwarmingssysteem. Daarnaast bieden hybride warmtepompen flexibiliteit, omdat ze kunnen schakelen tussen elektriciteit en gas. Hierdoor wordt voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt op momenten van zware belasting.

Om deze flexibiliteit te ontsluiten moeten (hybride) warmtepompen ‘slim’ zijn, én verbonden met internet. Op FlexForward neemt Peter Wagener ons mee in de mogelijkheden die deze nieuwe manier van verwarmen biedt.

Peter Wagener is projectleider Smart Grids van de DHPA (Dutch Heat Pump Association) en managing director van BDH.

Terug naar boven

11.50 – 12.30: Coöperatief verwarmen


Voor woningcorporaties heeft de energietransitie enorme impact. Om de uitdagingen aan te gaan heeft Woonbedrijf de principes van The Natural Step omarmd. Een van de acties betreft het zoeken van een alternatief voor de cv installatie. Hiervoor heeft zij afgelopen stookseizoen een proef opgezet waarbij 40 hybride installaties (4 merken) uitgebreid zijn getest.

De proef bestond zowel uit vooronderzoek, selectie en samenwerking starten met leveranciers van warmte-oplossingen, en de installatie daarvan. Daarnaast heeft men uitvoerig metingen door middel van sensoren uitgevoerd. Stan van den Thillart zal interessante inzichten delen die dit traject tot nu toe heeft opgeleverd. Daarnaast zal hij ingaan op de business case en de ervaringen van de huurders van Woonbedrijf.

Stan van den Thillart is districtsmanager en binnen Woonbedrijf eindverantwoordelijk voor dit experiment.
Terug naar boven

11.50 – 12.30: Hybride warmtepompen: Performance en flexibiliteitBent u adviseur of installateur van warmtesystemen? Dan is dit een erg interessante sessie. TNO doet samen met de Hanzehogeschool een duurtest van 8 verschillende hybride warmtepompen. Dit onderzoek gebeurt in opdracht van een grote coalitie van GasUnie, GasTerra, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Enpuls, N-TRA en Gogas.

Het onderzoek valt uiteen in twee delen. Ten eerste zal worden gekeken naar de performance van de hybride warmtepompen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een faciliteit waarin zowel het binnen- als het buitenklimaat gecontroleerd kan worden. Op deze manier kunnen de prestaties van de verschillende modellen objectief vergeleken worden. De Consumentenbond zal de resultaten later dit jaar publiceren.

Het tweede deel van het onderzoek spitst zich toe op het effect van een grootschalige uitrol van hybride warmtepompen op het elektriciteitsnet. De verwachting is dat dit in het distributienet minimaal 200 uur per jaar tot capaciteitsproblemen leidt. Dit kan in principe opgelost worden door de hybride warmtepomp tijdelijk over te laten schakelen op gas. In dit onderzoek test TNO strategieën om de warmtepompen flexibel aan te kunnen sturen om zo congestie op het elektriciteitsnet te voorkomen. TNO zal de eerste voorlopige inzichten met u delen.

Richard Beekhuis is Director Sustainable Energy at TNO.

Terug naar boven

13.10-13.25 Flex Challenge

Alexander Savelkoul, thema-eigenaar Flexibiliteit bij Enpuls, introduceert de Flex Challenge. Tijdens de Flex Challenge worden marktpartijen uitgedaagd om flexibiliteitsvraagstukken van de energietransitie aan te gaan. Dit jaar was er een drietal uitdagingen geformuleerd; de Solar Challenge, de E-driving Challenge en de Energy Gap Challenge. De Flex Challenge duurde van 1 februari tot 1 mei 2018. Zie https://www.enpuls.nl/flexchallenge en https://www.enpuls.nl/flexibiliteit/

Terug naar boven

13.25-14.10 Showcase winnaars Flex Challenge

Expert op het gebied van energieflexibiliteit Recoy (http://www.recoy.com/) , bouwer van thermische opslagvaten Ecovat (https://www.ecovat.eu) en het virtuele stroomnet van groenewijkstroom (https://groenewijkstroom.nu/ ) zijn de winnaars van de eerste editie van de Flex Challenge. Deze drie partijen zijn uit meer dan 50 inzendingen geselecteerd door een panel van experts uit de energiesector en gaan nu de samenwerking aan met Enpuls om hun concepten te ontwikkelen tot marktrijpe toepassingen. Zie https://www.enexisgroep.nl/nieuws/recoy-ecovat-en-groenewijkstroom-winnen-flex-challenge/

Terug naar boven

14.00-14.40 Paneldiscussie over de zin en noodzaak voor Flexibele Energie

In dit panel zullen Alexander Savelkoul (Enpuls) en Bert den Ouden (Flexiblepower Alliance Network), Ruben Benders (CEO, Jedlix, slim laden van elektrische auto's) en Laetitia Ouillet, Director of Strategic Area Energy at TU/e Eindhoven, ingaan op de kansen, hindernissen en waarde van flexibele energie oplossingen in relatie tot de energie transitie.

Terug naar boven

14.40-17.00 Inspiratiemarkt

De volgende 8 partijen presenteren de volgende concepten/projecten:

 • Sustainable Energy Advice: samen duurzaam laden
 • The FCTR E: all-electric wonen
 • TNO: Interflex en ReFLEX
 • Duroplan: Durocan
 • BAM: Rennovates
 • Team Solid: Iron powder
 • Solidpower: Bluegen


Sustainable Energy Advice:

 • "Samen Duurzaam Laden: elektrische deelauto’s laden direct op zelf opgewekte zonnestroom, zonder dat deze voor ongewenste effecten op het net zorgt."
 • "Samen Duurzaam Laden: de zonnepanelen op het dak van een appartementencomplex leveren direct (achter de meter) stroom, via laadpalen, aan elektrische deelauto’s die worden gebruikt door de deelnemers van het zonnedak. De gebruikers van het zonnedak en van de auto’s zijn allen lid van dezelfde energie-coöperatie. Door de directe levering van zonne-energie aan de auto’s, binnen dezelfde organisatie, hoeft er geen energiebelasting te worden betaald en zijn er ook minder transportverliezen en ongewenste effecten op het stroomnet. Daarnaast zorgen de batterijen van de auto’s ook voor flexibiliteit, waarmee extra diensten kunnen worden geleverd aan de netbeheerder."

THE FCTR E

 • All-electric wonen is geen toekomstmuziek. Een e-home wordt verwarmd door een warmtepomp en wekt zelf energie op met zonnepanelen. Een gasaansluiting is niet meer nodig. THE FCTR E (spreek uit als “The Factory”) helpt woningbezitters energieonafhankelijk te worden door hun huis volledig elektrisch te maken. Wij maken je huis slim, schoon, onafhankelijk en dat zonder dat je zelf hoeft te investeren in apparatuur. Ben jij klaar voor een e-home? Met onze gratis Quick Scan checken wij of je woning dat ook is.

TNO – interflex en reflex

 • Het Interflex H2020 project omvat een Nederlandse smart grid demonstratie met meerdre aggregators, ook wordt ReFlex ontwikkeld, een nieuw aggregator plaform waarmee een krachtige VPP wordt gerealiseerd.
 • Het Interflex H2020 project bevat een Nederlandse smart grid demonstratie met meerdre aggregators, ook wordt er door TNO een nieuw aggregator plaform ontwikkeld genaamd ReFlex. In de pilot wordt de flexibiliteit van diverse bronnen (elektrische autos, batterijen, etc.) ingezet op verschillende energiemarkten, terwijl de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet niet overschreden wordt. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van meerdere open smart grid standaarden zoals: EFI, USEF en OCPI. Om het opschalen van smart grid diensten te versnellen heeft TNO het aggregator platform ReFlex ontwikkeld. Hiermee kan eenvoudig een krachtige Virtual Power Plant gecreëerd woorden, waarin de flexibiliteit van grote hoeveelheden (kleine) apparaten effectief kan worden ingezet op verschillende markten.

Duroplan - durocan

 • Dag CV ketel. Welkom Durocan. Hoog tijd voor een alternatief voor de CO2-uitstotende cv-ketel. Maak kennis met de Durocan: dé oplossing voor gasloos verwarmen.”
 • Als het om vergroening gaat, wordt de aandacht vooral gericht op elektriciteit. Maar ruim de helft van het huishoudelijk energieverbruik gaat op aan verwarming en sanitair warm water. Hoog tijd voor een alternatief voor de CO2-uitstotende cv-ketel. Maak kennis met de Durocan: dé oplossing voor gasloos verwarmen.
 • Duroplan ontwikkelt energie systemen waarbij verwarming en zelf opgewekte elektriciteit optimaal samenwerken. Durocan is het eerste gasloze verwarmingsproduct dat is geoptimaliseerd voor huishoudens met PV panelen. Lees meer op www.durocan.com.

BAM - rennovates

‘REnnovates is a next-level deep renovation approach to transform social houses to smart neighborhoods therby overcoming barriers in the energy transition – www.rennovates.eu’

 • ‘REnnovates is a holistic systemic deep renovation concept using smart services and developing smart energy-based communities resulting in energy-neutral housing – up to and beyond Zero Net Energy – by reducing energy consumption and maximizing the use of renewable energy.’

Team Solid – TU/e

Team SOLID is a student team at Eindhoven University of Technology, working on a new concept called “metal fuels”, in which metals are used to sustainably store energy. When metal powders are burned, heat is released and the metals turn into metal oxides, also known as rust. The heat can be used to warm houses, drive trains and sail ships. The metal oxides formed during the combustion are captured. Later, these can be reduced back to metal powder, by using green energy. This way, a sustainable cycle is made in which energy is stored.

 • "Team SOLID is developing an energy storage system based on iron powder and rust. The process is fully circular and does not involve greenhouse gasses."

 • "Team SOLD ontwikkelt een opslag systeem voor energie, wat werkt met ijzerpoeder en roest. Het proces is helemaal circulair en er zijn geen uitlaatgassen bij betrokken."

Over SOLIDpower

De SOLIDpower-groep is een internationaal toonaangevend bedrijf op het gebied van brandstofcel technologie (keramische brandstofcel technologie; of SOFC: Solid Oxide Fuel Cells). Vanuit haar locaties in Italië, Duitsland, Zwitserland en Australië ontwikkelt, produceert en distribueert de groep brandstofcel-systemen voor duurzame stroom- en warmte opwekking in woon- en bedrijfsgebouwen. Met de BlueGEN biedt SOLIDpower een elektrisch- en online gestuurde thuiscentrale voor de Europese markt, met ‘s werelds hoogste elektrische efficiëntie tot 63 procent (90% inclusief warmte).

Tot de klantengroep van SOLIDpower behoren naast huiseigenaren, woningcorporaties en MKB bedrijven, ook netwerkbedrijven en energieleveranciers die de producten van SOLIDpower onder andere in Smart grid en ESCO projecten inzetten. Daarnaast ontwikkelt SOLIDpower SOFC-brandstofcel producten voor andere toepassingsgebieden zoals waterstofproduktie.

http://www.solidpower.com/en/

Terug naar boven

15.00-15.40 Ontwerpen vanuit klantbelevingSanne Kistemaker van muzus gaat in deze workshop in op de vraag hoe de klant te bereiken is. Als oprichter van van muzus, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het betrekken van de klant, werkt Sanne met enthousiasme voor klanten in allerlei sectoren. Bedrijfsleven, gemeentes en non-profit organisaties: overal brengt ze met verrassende inzichten uit onderzoek en innovatieve dienstverleningen positieve verandering teweeg.

Sanne Kistemaker is mede-oprichter van het service design bureau Muzus, waar ze op basis van inzicht in klantbehoeften diensten met positieve impact ontwerpt

Terug naar boven

15.00-15.40 Gebruik de zonne-energie van je buren!Groenewijkstroom is een innovatief product waarmee huishoudens zonder bezit van zonnepanelen stroom van de buren met zonnepanelen gebruiken en de lokaal opgewekte groene stroom kunnen verrekenen met andere lokale producten, diensten en onderlinge hulp in de wijk. Kortom, kom naar deze workshop en leer meer over het virtuele stroomnet van Groenewijkstroom!

Terug naar boven

15.40-16.20 Flex en een gezonde business caseExpert op het gebied van energieflexibiliteit Recoy bekijkt op een interactieve manier hoe business cases versterkt kunnen worden door flexibiliteit in te zetten.

Terug naar boven

15.40-16.20 Grootschalige warmteopslag in wijkenBouwer van thermische opslagvaten ecovat organiseert een interactieve workshop rondom hun techniek en verkent de impact van klimaattafels en het ontwerp van het totale energiesysteem van de toekomst.

Terug naar boven

16.20-16.40 Wrap-up & next steps

Sluiting door Henk Visser, Directeur Enpuls

Terug naar boven


Aanmelden FlexForward Evenement